Gnocchi z pieczarkami

Potrzebujemy: Ziemniaki, sól/pieprz, mąka pszenna, jajko, pieczarki, śmietanka 30%, mleko, cebula, czosnek, gałka muszkatołowa, olej rzepakowy, natka pietruszki, sok z cytryny.

Przygotowanie: Najpierw gnocchi (małe kluseczki ziemniaczane). Ziemniaki gotujemy a następnie przeciskamy przez praskę lub też tłuczemy tak aby powstało gładkie puree. Dodajemy do nich odrobinę soli i pieprzu, jajko oraz mąkę „na oko”. Wystarczy dobrze wymieszać, rolować i odcinać w poprzek. Można zrobić w nich wgłębienia ząbkami widelca. Gotujemy w wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki. Po podsmażeniu wlewamy mleko oraz śmietankę (1:1), doprawiamy odrobiną soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, soku z cytryny i czekamy aż sos zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy dużą ilość posiekanej natki pietruszki.