Podczas uczenia się można zaobserwować zmęczenie, które obejmuje głównie układ nerwowy i spowodowane jest zmniejszeniem zapasów substancji odżywczych w neuronach.
Co i jakjeść aby zwiększyć aktywność mózgu?
- TYROZYNA – wykorzystywana do tworzenia dopaminy i noradrenaliny, które wpływają na koncentrację i bystrość myślenia. Znajduje się w mięsie, owocach morza, fasoli.
- WNKT (wielonienasycone kwasy tłuszczowe) – stanowiące ok 60% masy tkanki mózgowej. Głównie są to EPA (kwas eikozapantaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy), których zalecana dawka dzienna to 1-3 g np. 150 g ryb (śledzie, makrele, sardynki, tuńczyk) ale również dużą zawartość WNKT zawierają migdały, orzechy i oleje roślinne.
- Ważne jest regularne spożywanie posiłków co 3-4 godziny aby uniknąć wahań glukozy we krwi.
- ANTYOKSYDANTY (wit. E, C, B-karoten, koenzym Q10, cynk, miedź, glutation) – chronią one neurony przed uszkodzeniami ze stronych wolnych rodników.
- LECYTYNA – poprawia funkcjonowanie pamięci. Źródłami lecytyny są oleje z nasion roślin oleistych a zwłaszcza olej sojowy.
- ŻEŃ-SZEŃ – reguluje rytm serca i ciśnienie krwi tym samym poprawia krążenie krwi w mózgu co pobudza zdolność koncentracji i zwiększa odporność na stres.
- Należy unikać posiłków ciężkostrawnych, które utrudniają pracę mózgu.
- Ważny jest także dopływ świeżego powietrza oraz aktywność fizyczna między kolejnymi cyklami nauki.
Podsumowując – wystarczy dobrze zbilansowana dieta pod względem wszelkich składników odżywczych aby nauka była najbardziej efektywna.
„Odżywianie a efektywność uczenia się”, Dr hab. Z. Marzec, www.eurodieta.pl