Dieta anty-aging

Skóra jest narażona na wiele szkodliwych czynników zewnętrznych co powoduje jej szybsze starzenie w porównaniu do innych narządów.
Starzenie skóry można podzielić na wewnątrzpochodne (postępujący wiek i gospodarka hormonalna), mimiczne oraz zewnątrzpochodne (UV, tytoń, temperatura, niewłaściwa dieta, stres, zanieczyszczenie powietrza). Ponadto na proces starzenia się skóry bez wątpienia wpływ ma genetyka.

W związku z tym opracowano dietę anty-aging a więc spowalniającą proces starzenia się skóry.
Dużą uwagę przywiązuje się do antyoksydantów, witamin oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.  

Szczególnie ważne są składniki takie jak:

  1. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który nie tylko niszczy wolne rodniki ale także wpływa na syntezę kolagenu. W związku z tym zwiększa gęstość i elastyczność skóry oraz ma zdolność do regeneracji tkanki łącznej. Badania wykazały, że im więcej witaminy C w diecie tym mniejsze ryzyko wystąpienia zmarszczek i suchości skóry.
  2. Witamina E to również silny przeciwutleniacz, który stabilizuje błonę komórkową a jego działanie jest potęgowane przez witaminę C.
  3. Karotenoidy są grupą barwników pochodzenia roślinnego i tak jak poprzednie składniki chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Wykazują również działanie fotoprotekcyjne a więc przeciwdziałają niekorzystnym zmianom powstałym wskutek promieniowania UV. Ponadto wygładzają skórę, poprawiają spoistość naskórka oraz redukują zrogowacenia i zmarszczki mimiczne. Do najważniejszych barwników zalicza się: β-karoten, likopen, astaksantyna, retinol.
  4. Witamina D chroni komórki skóry przed promieniowaniem UV oraz ma działanie przeciwnowotworowe.
  5. Polifenole to silne antyoksydanty chroniące skórę przed promieniowaniem UV. Najsilniejszym z nich jest resweratrol, którego źródłem są czerwone winogrona oraz czerwone wino. Katechiny obecne w zielonej herbacie również spowalniają proces starzenia się skóry.
  6. Koenzym Q10 jest związkiem witaminopodobnym i jest pierwszą linią obrony naszej skóry przed szkodliwymi czynnikami, ponieważ znajduje się on w naskórku.
  7. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe utrzymują odpowiednie nawodnienie skóry.

Aktywność fizyczna również ma wpływ na stan naszej skóry. Regularne ćwiczenia zwiększają transport  wartości odżywczych w organizmie oraz chronią przed nadmierną utratą kolagenu.

„Wpływ diety i suplementów diety na proces starzenia się skóry”, A. Wianecka, Postępy Dietetyki i Geriatrii i Gerontologii 2016;4(2):30-35