Oto kilka powodów, które zwiększają ryzyko zachorowalności na choroby serca i naczyń krwionośnych.
Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka:
- Insulinooporność
- Zespół metaboliczny
- Cukrzyca
- Wiek (kobiety > 55 lat, mężczyźni > 45 lat)
- Palenie papierosów
- Podwyższony poziom cholesterolu LDL we krwi
- Niskie stężenie cholesterolu HDL we krwi (dla kobiet <50 mg/dl), dla mężczyzn < 40 mg/dl)
- Nadciśnienie (ciśnienie tętnicze powyżej 140/90 mm Hg)
- Rodzinne występowanie PRZEDWCZESNYCH chorób układu sercowo-naczyniowego
- Choroby sercowo-naczyniowe u męskich krewnych pierwszego stopnia <55 lat
- Choroby sercowo-naczyniowe u żeńskich krewnych pierwszego stopnia <65 lat
„Podstawy żywienia i dietoterapia”, Nancy J. Peckenpaugh, wyd. edra URBAN&PARTNER, Wrocław 2015.