Są to średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są stosowane w żywieniu m.in. osób chorych na zapalenie trzustki, mukowiscydozę, przewlekłe schorzenia jelit, zaburzenia wchłaniania i trawienia.
Dlaczego te kwasy tłuszczowe są zalecane dla osób z powyższymi schorzeniami?
MCT są transportowane bezpośrednio przez krew związane z białkami (albuminami). W przypadku zaburzeń wchłaniania tłuszczu (a więc też w powyższych jednostkach chorobowych) stanowią czasem jedyną możliwość pobrania tłuszczów przez organizm. Spowalniają pasaż jelitowy co wydłuża czas kontaktu pokarmu z błoną śluzową jelit co poprawia wchłanianie.
Ich zaletą jest głównie to, że nawet przy ograniczonej aktywności lipazy i żółci (enzymu trawiącego tłuszcz), tłuszcze te mogą być wchłaniane w znacznych ilościach.
W naturalnej postaci występuje ich bardzo mało, głównym źródłem jest olej kokosowy. Przeważnie MCT występują w preparatach wspomagających leczenie pacjentów.
„Żywienie – atlas i podręcznik”, H.K. Biesalski, P. Grimm, Wyd. Elsevier Urban&Partner, Wrocław 2012