Znana już od ponad 2000 lat – spożywana w postaci nalewek, miodu pitnego, oleju (złoto faranów). Jest również stosowana w produkcji kosmetyków, chroni przed UV oraz regeneruje komórki skóry.
- Spożywanie czarnuszki wywołuje efekt przeciwcukrzycowy a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym zapobiega chorobom nowotworowym i chorobom układu sercowo-naczyniowego.
- Wykazano aktywność czarnuszki przeciw komórkom nowotworowym białaczki, raka okrężnicy, wątroby i trzustki.
- Ma także działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze a nawet przeciwrobacze (zwalcza m.in., owsiki, włośnie kręte).
- Czarnuszka zmniejsza ryzyko powstania wrzodów żołądka a nawet wykazuje aktywność przeciwko Helicobacter pylori (bakterii, wywołującej wrzody).
- Wpływa na stan wątroby i nerek – oczyszcza organizm z toksyn, obniża ciśnienie tętnicze a także hamuje formowanie kamieni nerkowych.
- U astmatyków spożywających wyciąg z czarnuszki wykazano zmniejszenie nasilenia objawów i częstości ataków.
- Jej długotrwałe przyjmowanie poprawia samopoczucie, koncentrację, zapamiętywanie a także może spowalniać rozwój Alzheimera lub łagodzić objawy epilepsji.
„Właściwości terapeutyczne czarnuszki siewnej – maleńkich ziarenek o „wielkiej” mocy.”, mgr farm E. Mazurkiewicz, mgr farm. P. Górski 2014