Cynk podobnie jak żelazo, wchłania się lepiej z produktów pochodzenia zwierzęcego czyli bogatych w białko zwierzęce. Przyswajalność cynku z roślin jest mniejsza ze względu na obecność w nich błonnika czy też szczawianów. Również pierwiastki konkurencyjne obniżają jego wchłanianie – miedź, wapń.
Jaka jest rola cynku w organizmie?
Cynk wchodzi w skład wielu enzymów. Bierze udział w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów, kwasów nukleinowych a także w przemianach energetycznych. Jest on niezbędny do właściwego funkcjonowania m.in. insuliny oraz tyroksyny – wpływając tym samym na gospodarkę węglowodanową i właściwą funkcję tarczycy. Bierze udział w produkcji testosteronu. Jest pierwiastkiem o właściwościach antyoksydacyjnych.
Czym charakteryzują się niedobory cynku?
– upośledzone gojenie ran
– wypadanie włosów
– zaburzenia smaku i węchu
– białe plamki na paznokciach
– brak łaknienia
– obniżenie funkcji odpornościowej
– stany zapalne skóry
– depresja
– zmiany łuszczycopodobne u dzieci
Niedobór może być też ważnym czynnikiem, który przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera.
Ostrygi | 16,62 |
Kiełki pszenicy | 14,96 |
Nasiona dyni | 10 |
Czekolada gorzka | 9,6 |
Otręby pszenne | 7,3 |
Cielęcina | 5,6 |
Fasola biała | 3,77 |
Jajka | 3,55 |
Kasza gryczana | 3,5 |
Schab | 3,3 |