Cynk

Cynk podobnie jak żelazo, wchłania się lepiej z produktów pochodzenia zwierzęcego czyli bogatych w białko zwierzęce. Przyswajalność cynku z roślin jest mniejsza ze względu na obecność w nich błonnika czy też szczawianów. Również pierwiastki konkurencyjne obniżają jego wchłanianie – miedź, wapń.

Jaka jest rola cynku w organizmie?
Cynk wchodzi w skład wielu enzymów. Bierze udział w przemianach białek, tłuszczów, węglowodanów, kwasów nukleinowych a także w przemianach energetycznych.  Jest on niezbędny do właściwego funkcjonowania m.in. insuliny oraz tyroksyny – wpływając tym samym na gospodarkę węglowodanową i właściwą funkcję tarczycy. Bierze udział w produkcji testosteronu. Jest pierwiastkiem o właściwościach antyoksydacyjnych.

Czym charakteryzują się niedobory cynku?
– upośledzone gojenie ran
– wypadanie włosów
– zaburzenia smaku i węchu
– białe plamki na paznokciach
– brak łaknienia
– obniżenie funkcji odpornościowej
– stany zapalne skóry
– depresja
– zmiany łuszczycopodobne u dzieci

Niedobór może być też ważnym czynnikiem, który przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera.

Ostrygi16,62
Kiełki pszenicy14,96
Nasiona dyni10
Czekolada gorzka9,6
Otręby pszenne7,3
Cielęcina5,6
Fasola biała3,77
Jajka3,55
Kasza gryczana3,5
Schab3,3
Przykładowa zawartość cynku w produktach (mg/100g)