Cykoria – inaczej endywia belgijska
Do uprawy tego warzywa potrzebne są ciepło, mrok i wilgotność. Samo warzywo ma bardzo przyjemny smak jednak dla niektórych może być zbyt gorzka. Ok 95% rośliny stanowi woda, inne makroelementy (białka, tłuszcze, cukry) występują w znikomych ilościach. Przez to zawiera jedynie 17 kcal/100g.
Jest dobrym źródłem kwasy foliowego i witaminy B1, B2, B6. Zawiera niewielkie ilości wapnia, magnezu, żelaza ale stosunkowo dużo potasu, cynku i miedzi.
Endywia zawiera gorzkie substancje, które zwiększają produkcję żółci, usprawniając działanie pęcherzyka żółciowego. Endywia pobudza trawienie i jest wskazana podczas chorób pęcherzyka żółciowego np. kamicy żółciowej.
Endywię można spożywać na surowo w postaci sałatek np. z sokiem z cytryny, jabłkiem, oliwą lub też gotowaną i pieczoną.
„Lecznicza żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Warszawa 2014