Potrzebujemy: Mąka kokosowa, proszek do pieczenia/soda, cukier trzcinowy/miód, jajka, olej kokosowy/rzepakowy, banany.
Przygotowanie (ilość na jedną małą foremkę): 3 banany rozgniatamy widelcem tak aby nie było grudek. W osobnej misce mieszamy 4 łyżki mąki kokosowej oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia/sody. Dodajemy banany. Oddzielamy żółtka od białek (4 jajka). Do żółtek dodajemy roztopiony olej kokosowy lub olej rzepakowy (2 łyżki) a także 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Masę z żółtek przelewamy do miski z mąką i bananami – dokładnie mieszamy aż całość się połączy. Na koniec dodajemy białka. Pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 40-50 minut. Gotowe ciasto powinno łatwo odchodzić od drewnianego patyczka.