Boczniak

Podstawowym jego składnikiem jest woda a kaloryczność wynosi ok 36 kcal/100g. Inne składniki obecne w tych grzybach to m.in. glikogen a także błonnik, chityna oraz celuloza, które wpływają na procesy trawienne. Owocniki zawierają również białko oraz niewielkie ilości tłuszczów nienasyconych. Ponadto znajdziemy w nich potas, wapń, sód, jod, miedź, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę D.

Co ważne, grzyby zawierają również β-glukany, które silnie stymulują układ odpornościowy organizmu aktywując makrofagi, neutrofile i inne komórki tego układu. Zwiększa się odporność na bakterie, wirusy, pasożyty i grzybice. Zwiększeniu ulega również obrona przeciwnowotworowa!

Udowodniono, że niektóre β glukany np. lentinan wydłużają życie osób z rakiem żołądka
a także zmniejszają efekty uboczne chemioterapii oraz ból.

Udowodniono, że dieta zawierająca boczniaki zmniejszała poziom cholesterolu we krwi a tym samym obniżała ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz innych chorób sercowo-naczyniowych.

Zachęcam do przeczytania całego artykułu:
„Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) jako źródło β-glukanów”, J. Augustin, G. Jaworska, A. Dandar, K. Cejpek, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), 170-176