Pamiętajcie, że prawie każdy pokarm uczulający może spowodować wystąpienie reakcji anafilaktycznej (chodzi o reakcje typu IgE zależne).
Rozpoznanie objawów może uratować życie!
Objawy mogą się pojawić natychmiast po spożyciu pokarmu lub narastają stopniowo przez kilkadziesiąt minut.
Do pierwszych objawów można zaliczyć mrowienie, świąd jamy ustnej i gardła. Mogą także występować reakcje ogólne jak pokrzywka, świąd skóry, katar, kichanie, świszczący oddech i narastająca duszność, przyspieszenie tętna, spadek ciśnienia czy też bóle brzucha.
Jakie pokarmy najczęściej wywołują zespół objawów anafilaktycznych?
– jajko kurze
– orzeszki ziemne
– skorupiaki
– ryby
Orzeszki ziemne to najczęstsza przyczyna występowania alergii i anafilaksji. Bardzo często śladowe ilości są ukryte w wielu produktach spożywczych – nawet jeśli się nie spodziewamy, że mogą się tam znajdować.
Dodatki do żywności również mogą wywołać anafilaksję. Udokumentowano śmiertelne reakcje na siarczyny.
Czytajmy dokładnie etykiety produktów a gdy żywimy się w restauracjach należy się zapytać kelnera/kucharza o składniki potrawy czy też sposób jej przygotowania.
„Alergia i pseudoalergia pokarmowa u młodzieży i osób dorosłych”, M. Kurek, Alergia.Astma.Immunologia, 1998, 3(2), 66-75