Alergia pokarmowa – immunologiczna nadwrażliwość popokarmowa a więc stan organizmu, który wynika z niewłaściwej odpowiedzi immunologicznej na pokarm, który spożywamy.
Nietolerancja pokarmowa – nieimmunologiczna nadwrażliwość pokarmowa a więc gdy stan chorobowy organizmu wynika z nieprawidłowości enzymatycznych np. gdy jest zbyt mało laktazy = nietolerancja laktozy
Pseudoalergia pokarmowa – stan chorobowy organizmu, który wynika z działania na niego związków chemicznych naturalnie bądź sztucznie występujących w pożywieniu.
Objawy alergii:
Wysypka, zmiany skórne, czerwone oczy, katar, kichanie, kaszel, mrowienie ust, spuchnięty język, wymioty, nudności, zaparcia, biegunki, migreny, omdlenia oraz wiele wiele innych.
Objawy nietolerancji:
Wysypki, biegunki, zaparcia, kolki, przelewania w jelitach, wymioty
Objawy pseudoalergii:
Migrenowe bóle głowy, napadowy nieżyt nosa, spadek ciśnienia a ponadto wysypki skórne czy też biegunki.
Jakie produkty uczulają najczęściej?
Mleko krowie, jajko kurze, pszenica, ryby, orzechy, cytrusy, seler, oraz wszelkie dodatki jak konserwanty, barwniki, pestycydy i inne.
Dieta jest różna w zależności od danego typu nadwrażliwości pokarmowej. Inaczej postępuje się u chorych z nietolerancją laktozy i u chorych z alergią na jajka czy też pszenicę.
Ważne jest jednak zdiagnozowanie alergii tym bardziej w takim okresie wiosenno-letnim jak teraz m.in. wykonując testy skórne.