Wodobrzusze to gromadzenie wysięku w jamie otrzewnej, które pojawia się w przypadku chorób wątroby jak: alkoholowa marskość wątroby lub rak oraz innych.
Konieczne jest zastosowanie ścisłej diety niskosodowej/bezsolnej co pozwala zmniejszyć retencję płynów, które nasilają istniejące już wodobrzusze. Ilość soli w diecie nie powinna przekraczać 3 g/dobę.
Tak więc należy wyeliminować wszelkie produkty o dużej zawartości soli: mięso i ryby wędzone, wędliny, pieczywo, sery, konserwy, dania gotowe, chipsy, frytki, pizza, słone masło.
-> Do przyprawiania należy stosować zioła takie jak majeranek, tymianek, mięta, koperek oraz inne ulubione.
-> Ważne jest spożywanie świeżych owoców i warzyw lub też gotowanych lecz bez dodatku soli do gotującej się wody.
-> Oleje roślinne oraz świeży nabiał mogą być spożywane regularnie jednak bez dodatku soli lub też innych produktów zawierających sól.
-> Oczywiście należy zapewnić odpowiednią podaż płynów, jednak zwracajmy uwagę na to aby wybierać płyny z jak najniższą zawartością sodu, unikając gotowych napojów gazowanych czy też soków w kartonach.
W przypadku wystąpienia hiponatremii (zmniejszone stężenie sodu <125 mmol/l) należy skorygować dietę oraz skonsultować się z lekarzem.
Często lekarze stosują diuretyki, które pomagają wydalić gromadzoną wodę – jednak wraz z nią tracimy także wiele potasu dlatego należy pamiętać o produktach spożywczych bogatych w ten składnik mineralny aby nie doszło do zaburzeń elektrolitycznych, które mogą być bardzo groźne dla zdrowia.
Podczas występowania wodobrzusza równie ważna jest ilość spożywanego białka jednak zależy to od danej choroby, stanu pacjenta i od wielu innych czynników, które należy omówić razem z lekarzem.
Dlatego tak bardzo jestem za tym, żeby w końcu zaczęły istnieć zespoły składające się z lekarza, dietetyka, psychologa, fizjoterapeuty. Wówczas możliwe jest kompleksowe leczenie pacjentów!