Potrzebujemy: 150g czekolady mlecznej, 150g czekolady gorzkiej, 3 jajka, 150g masła, 80g ksylitolu, 135g mąki pszennej, 500g mascarpone, 1 cukier wanilinowy, 50g cukru pudru, 350g masła orzechowego crunchy, posiekane orzechy laskowe, orzechy włoskie.
Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło razem z czekoladami (200g) i ksylitolem. Po przestygnięciu miksujemy z jajkami i mąką. Dodajemy resztę pokruszonej czekolady i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę i pieczemy w 160 stopniach ok. 20 min. Ostudzić. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem orzechowym i nakładamy na ciasto. Wstawiamy ciasto do lodówki. Przed podaniem posmarowałam roztopioną czekoladą w odrobinie mleka i posypałam orzechami.