Herbata rooibos jest ceniona ze względu na brak kofeiny, małą zawartość garbników i wysoką ilość flawonoidów o korzystnych właściwościach.
Produkcja herbaty jest długotrwała. Po ścięciu szczytowych części roślin czeka się aż zwiędną. Następnie są cięte na drobne odcinki, rozsypywane na betonowych platformach i gniecione przez traktory (w między czasie są nawilżane i odwracane). Kolejny etap to fermentacja, w której zielone liście stają się brunatne. Ostatnim etapem jest suszenie na Słońcu. Po 3 miesiącach można pakować gotową już herbatę.
Rooibos ze względu na swój skład ma działanie:
- Przeciwutleniające (antyoksydacyjne)
- Przeciwzapalne
- Przeciwbakteryjne
- Przeciwcukrzycowe oraz łagodzące objawy powikłań cukrzycowych
- Hipolipemizujące oraz redukujące masę ciała
- Antymutagenne
- Kardioprotekcyjne
- Rozkurczające mięśnie gładkie przewodu pokarmowego
- Rozszerzające oskrzela
Aby przygotować napar, należy zalać 1,5 g herbaty wrzątkiem i parzyć 8-10 minut.
„Rooibos (Aspalathus linearis (Burm. f.) R. Dahlgren) – substancje biologicznie aktywne i działanie farmakologiczne”, M. Sarnowska, A. Gawron-Gzella, Post. Fitoter. 2016, 17 (3), 189-199