Roiboos – właściwości

Herbata rooibos jest ceniona ze względu na brak kofeiny, małą zawartość garbników i wysoką ilość flawonoidów o korzystnych właściwościach.

Produkcja herbaty jest długotrwała. Po ścięciu szczytowych części roślin czeka się aż zwiędną. Następnie są cięte na drobne odcinki, rozsypywane na betonowych platformach i gniecione przez traktory (w między czasie są nawilżane i odwracane). Kolejny etap to fermentacja, w której zielone liście stają się brunatne. Ostatnim etapem jest suszenie na Słońcu. Po 3 miesiącach można pakować gotową już herbatę.

Rooibos ze względu na swój skład ma działanie:

  • Przeciwutleniające (antyoksydacyjne)
  • Przeciwzapalne
  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwcukrzycowe oraz łagodzące objawy powikłań cukrzycowych
  • Hipolipemizujące oraz redukujące masę ciała
  • Antymutagenne
  • Kardioprotekcyjne
  • Rozkurczające mięśnie gładkie przewodu pokarmowego
  • Rozszerzające oskrzela

Aby przygotować napar, należy zalać 1,5 g herbaty wrzątkiem i parzyć 8-10 minut.

„Rooibos (Aspalathus linearis (Burm. f.) R. Dahlgren) – substancje biologicznie aktywne i działanie farmakologiczne”, M. Sarnowska, A. Gawron-Gzella, Post. Fitoter. 2016, 17 (3), 189-199