Zalecenia w chorobie Alzheimera

Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna. Jest to najczęściej występujący rodzaj otępienia (upośledzenie myślenia, orientacji, liczenia, zdolności uczenia się). Liczba chorych na Alzheimera w Polsce wynosi ok. 350 tys i wzrasta wraz z wiekiem. Upośledzenie z reguły narasta stopniowo ale są również są doniesienia o nagłych początkach choroby.

Osoby chore często cierpią na depresje. Obowiązki na ogół proste stają się nie do wykonania co przyprawia osoby chore o rozdrażnienie, złość, płacz czy też lęk. Chorzy mają problem z podaniem daty, godziny. Obserwuje się utrudnione poruszanie się, mówienie i wiele innych zaburzeń związanych z uszkodzeniem mózgu.

Jaka jest rola diety w leczeniu/prewencji?

  1. Należy kontrolować masę ciała pacjenta, który może zapominać o posiłkach lub też nie mieć apetytu. Nie można doprowadzić do niedożywienia ponieważ wykazano, że postępująca utrata masy ciała wpływa na utratę zdolności intelektualnych.
  2. Zalecane są owoce i warzywa świeże w postaci musu, który jest lepiej przyswajalny przez pacjentów ale także o konsystencji normalnej u pacjentów nie mających problemów z gryzieniem.  Zaleca się również siekanie i miksowanie produktów takich jak mięso/ryby.
  3. Należy zadbać o odpowiednią podaż kwasów tłuszczowych omega -3, wpływających pozytywnie na układ nerwowy.
  4. Ważne są produkty pełnoziarniste oraz skrobiowe, które dostarczają cennych składników odżywczych.
  5. W sytuacji utraty masy ciała należy podnieść wartość energetyczną przez dodanie do posiłków m.in. serów, mleka w proszku, puree z ziemniaków, żółtek jaj, olejów roślinnych i masła.
  6. Zaburzenia zachowań żywieniowych muszą zostać dokładnie przeanalizowane za pomocą m.in. Skali Blandforda.
  7. Udowodniono, że niska zawartość antyoksydantów w diecie (wit. C i E, cynku) zwiększają ryzyko choroby Alzheimera.
  8. Dieta śródziemnomorska obniża ryzyko występowania choroby Alzheimera.
  9. Należy zadbać o odpowiednią ilość witamin z grupy B ze względu na ich udział w przewodnictwie nerwowym
  10. Dodatkowo czynnikami zwiększającymi ryzyko wystąpienia choroby są alkohol i papierosy.
  11. Należy pamiętać także o aktywności fizycznej oraz o wsparciu emocjonalnym.

http://alzheimerwielkopolska.pl/