Wymienniki węglowodanowe – jak liczyć?

Jest to informacja szczególnie ważna dla osób chorujących na cukrzycę. Określa on ilość przyswajalnych węglowodanów zawartych w produkcie.

1 WW (wymiennik węglowodanowy) = 10 g węglowodanów przyswajalnych w danym produkcie (czyli węglowodanów po odjęciu błonnika, który nie ulega trawieniu i wchłanianiu)

1 WBT (wymiennik białkowo-tłuszczowy) = 100 kcal tłuszczu lub tłuszczu i białka

Tabele wymienników można znaleźć w internecie ale jeśli będzie potrzeba – oto jak obliczać!

Tak więc chcąc obliczyć zawartość WW i WBT musimy znaleźć na etykiecie produktu zawartość cukrów, tłuszczy i białek oraz kalorii.

JEŚLI KORZYSTAMY Z ETYKIETY:

1) Czekolada mleczna zawiera w 100 g:
– 549 kcal
– 9,80 g białka
– 32,80 g tłuszczu
– 54 g cukru (bez błonnika)

2) Jak obliczyć WW?
Zgodnie z definicją: Jeśli 10 g cukrów prostych to jest 1 WW to:
54 g / 10 g = 5.4 WW

3) Jak obliczyć WBT?
a) Przeliczamy zwartość białek na kalorie a więc mnożymy ilość białka 9,80 g razy 4 kcal (wartość stała dla białka) = 39,2 kcal
b) Przeliczamy zawartość tłuszczu na kalorie a więc mnożymy ilość tłuszczu 32,80 razy 9 kcal (wartość stała dla tłuszczu) = 295,2 kcal
c) Sumujemy ilość kalorii = 39,2 + 295,2 = 334,4 kcal
d) Dzielimy sumę przez 100 kcal zgodnie z definicją 334,4 przez 100 = 3,3 WBT

4) 100 g czekolady mlecznej zawiera 5,4 WW oraz 3,3 WBT

JEŚLI KORZYSTAMY Z TABELI:
Na tabeli widnieje informacja, że np. 125 g dorsza świeżego to 1 WBT. Ale co zrobić jeśli chcemy zjeść 250 g dorsza? Wystarczy pomnożyć razy dwa a więc 250 g dorsza to 2 WBT. Jeśli chcemy zjeść mniej, wystarczy podzielić.

Ciężko wytłumaczyć takie obliczenia pisząc bez omawiania ale mam nadzieję, że chociaż troszkę coś wyjaśniłam. Jeśli macie wątpliwości, nie potraficie sobie poradzić z obliczeniami – piszcie do mnie wiadomości, chętnie pomogę.