Wskazówki dotyczące gotowania warzyw

Aby ograniczyć straty cennych składników odżywczych podczas gotowania – kilka rad!

  1. Warzywa gotować jak najkrócej i w jak najmniejszej ilości wody.
  2. Nie należy zakwaszać wody podczas gotowania warzyw ponieważ wydłuża to czas gotowania.
  3. W wodzie twardej warzywa gotują się dłużej niż w wodzie miękkiej.
  4. Wywary powstałe po ugotowaniu warzyw są źródłem składników pokarmowych i smakowych, dlatego wykorzystujmy je do zup czy sosów.
  5. Duszenie warzyw z dodatkiem tłuszczu zapobiega utlenianiu substancji zapachowych.
  6. Zbyt dużej utracie wit C zapobiega: gotowanie warzyw nieobranych w całości (skórka chroni przed przenikaniem składników do wody – zakaz dotyczy młodych i skiełkowanych ziemniaków ze względu na obecność solaniny), zalewanie wrzącą wodą, nie używanie naczyń obitych emaliowanych.
  7. Najzdrowiej gotować na parze.
  8. Koper, pietruszkę, szczypior i inne świeże zioła należy siekać tuż przed podaniem potraw.

„Nowoczesna, dietetyczna książka kucharska”, Z. Wieczorek-Chełmińska, PZWL, 2011 Kraków.