Coraz częściej poszukujemy stewii ponieważ jest 30 razy słodsza od cukru, praktycznie nie zawiera kalorii i uważana jest jako słodzik dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Wydział Stomatologii na Uniwersytecie w Hiroszimie (Hiroshima University School of Dentistry) przedstawiła raport, który wskazuje, że stewia hamuje rozwój bakterii zębowych w przeciwieństwie do cukru. Dodatkowo zaobserwowano, że stewia wykazuje korzystny związek z regulowaniem poziomu cukru we krwi – a więc może być stosowana przez osoby chore na cukrzycę.
Stewie można znaleźć w wielu aptekach i sklepach pod postacią proszku lub płynnego ekstraktu. 1-3 kropel ekstraktu jest w stanie osłodzić filiżankę napoju. Na słodki smak stewii nie oddziałuje temperatura, dlatego można używać jej do słodzenia herbat, chłodnych napojów i deserów.
UWAGA: Należy stosować zielone, brązowe ekstrakty lub proszek z liści. Unikajmy białych proszków, które uległy wysokiemu przetworzeniu a więc pozbawione zostały roślinnych składników odżywczych.