Soczewica

Soczewica jest dobrym źródłem energii (338 kcal/100g), białka i węglowodanów.

100 g surowej soczewicy pokrywa zapotrzebowanie dorosłego mężczyzny na: białko (53%RDA – dziennego zapotrzebowania), błonnik (125%RDA), witaminy z grupy B (27-32%RDA), kwasu foliowego (216%RDA), żelaza (90%RDA), miedzi (57%RDA), potasu (45%RDA), magnezu (31%RDA).

Soczewicy brakuje natomiast wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, prowitaminy A, witaminy C i E.

Ze względu na sporą ilość żelaza (jednak niehemowego – trudniej przyswajalnego) jest wskazana podczas anemii mikrocytarnej. Zawarte w niej foliany i miedź również mają wpływ na produkcję krwinek czerwonych.

Wysoka zawartość błonnika poprawia perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu a węglowodany w niej zawarte wchłaniają się stopniowo i nie powodują gwałtownego skoku cukru we krwi – dlatego też może być spożywana przez cukrzyków.

Soczewica jest równie ważne dla kobiet planujących ciążę ze względu na dużą ilość żelaza, kwasu foliowego oraz błonnika.

„Lecznicza żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Warszawa 2014