Bakłażan – inaczej oberżyna

Bakłażan nazywany jest również: gruszką miłosną, jajkiem krzewiastym oraz psianką podłużną.
Są to warzywa o różnorodnym kształcie, rozmiarze i kolorze. Mogą być owalne, okrągłe, fioletowe, zielone, żółte, czerwonawe, białe.
Miąższ bakłażana zawiera niewiele węglowodanów, białka i prawie wcale nie ma tłuszczu.

Bakłażan ma właściwości:
– moczopędne – pobudza filtracje nerek, wskazany podczas nadciśnienia, obrzęków, kamicy nerkowej.
– wspomagającej trawienie – bakłażan zwiększa produkcję żółci i pobudza pracę trzustki.
– antynowotworowe – jest bogaty w fitochemikalia, które chronią przed powstawaniem nowotworów.

UWAGA: nie należy jeść surowych i niedojrzałych bakłażanów ze względu na występowanie solaniny, powodującej zaburzenia trawienia.

„Lecznicza żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Wydawnictwo „Nowe Spojrzenia”, Warszawa 2014