Potrzebujemy: Filet z indyka, zioła prowansalskie, oregano, sól himalajska, pieprz, olej rzepakowy, feta, suszone pomidory, bazylia, czosnek, cebula, jajko, mąka pszenna, cukinia, koperek.
Przygotowanie: Suszone pomidory drobno kroimy, cebulkę i czosnek siekamy. Podsmażamy na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu). Rozgniatamy/blendujemy z fetą oraz ziołami prowansalskimi. Mięso oczyszczamy, rozbijamy i posypujemy z obu stron świeżo mielonym pieprzem. Na filety nakładamy farsz i zwijamy. Podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Gdy się zarumienią, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Mąkę mieszamy z jajkiem, posiekanym koperkiem oraz tartą na dużych oczkach cukinią. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oleju (można również upiec w piekarniku). Gotowe placki dokładnie odsączamy z tłuszczu ręcznikiem papierowym.