Quinoa – komosa ryżowa

Quinoa (komosa ryżowa) – zwana „Złotem Inków”

Jest spokrewniona z amarantusem i posiada podobne właściwości. Quinoa posiada bardzo znaczną ilość białka a także wapnia i tłuszczów nienasyconych. Ponadto jest dobrym źródłem żelaza, witaminy E i witamin z grupy B. Quinoa można gotować jak ryż a zmielona na mąkę może być używana do wypieków chleba i ciast.

Jest idealna dla wegetarian, wegan oraz dzieci.

Przed ugotowaniem nasiona powinny być starannie umyte ponieważ pokryte są warstwą saponiny (ochrona przed szkodnikami).
Saponiny to substancje podobne do mydła. Są nieszkodliwe, ale nadają zbożu gorzkawy smak. Aby usunąć saponinę, trzeba płukać ziarenka energicznie, zmieniając wodę 4 do 5 razy, aż będzie całkowicie przejrzysta.

Quinoa ma bardzo niski indeks glikemiczny, to znaczy, iż nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi. Jest idealnym pokarmem dla osób chorych na cukrzycę lub odchudzających się, gdyż po zjedzeniu posiłku zawierającego komosę ryżową poziom cukru we krwi pozostanie przez dłuższy czas na tym samym poziomie, a to oznacza, że nie będziemy czuć ochoty na podjadanie pomiędzy posiłkami.