Potrzebujemy: makaron włoski – znalazłam cudowny kształt, pecorino romano – zetrzeć na tarce, rozgnieciony w moździerzu pieprz czarny, przyprawa, którą również znalazłam we Włoszech, szczypta soli, odrobina śmietanki 30%
Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie (powinien być al dente). Na patelni prażymy pieprz a następnie wlewamy trochę wody z wcześniejszego gotowania makaronu (ilość będzie zależeć od tego ile mamy makaronu, sera a tym samym ile porcji chcemy przygotować). Ja dodaję jeszcze z 2-3 łyżki śmietanki aby całość była bardziej kremowa. Trochę wody po makaronie wlewamy również do startego sera i dokładnie mieszamy/rozcieramy aby powstała pasta. Odsączony makaron wrzucamy na patelnię, dodajemy pastę z pecorino i całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodaję również moją włoską przyprawę.
Uwaga: patelnia nie może być zbyt gorąca ponieważ ser się nie rozpuści tylko zetnie i poskleja.