Potrzebujemy: Kasza jaglana, olej rzepakowy, pieczarki, cebula, suszone pomidory w oliwie, papryka, koperek, jajko, mąka, sól, pieprz, curry, kurkuma, słodka papryka, chilli mielone.
Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni aż do uzyskania lekko orzechowego zapachu. Następnie przelewamy ją wrzątkiem. Na końcu gotujemy. Osobno na teflonowej patelni bez tłuszczu podsmażamy pokrojone pomidory suszone, pieczarki, cebulę i paprykę. Usmażone warzywa łączymy z kaszą. Dodajemy posiekany koperek, jajko, odrobinę mąki. Przyprawy wedle uznania – ja użyłam słodkiej i ostrej papryki, curry, kurkumę, pieprz, sól, chilli. Formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Placuszki po smażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki można również upiec w piekarniku bez dodatku tłuszczu – około 15 minut w 180 st.