Orzechy laskowe

Leszczyna pospolita należy do najstarszych uprawianych krzewów. Orzechy, liście i korzenie były stosowane już w starożytnej Grecji.

Orzechy jak wiadomo są dość kaloryczne. W przypadku orzechów laskowych kaloryczność w 100g wynosi ok. 662 kcal a 60% tej wartości stanowią tłuszcze z czego aż 52% to tłuszcze jedno- i wielonienasycone, które mają pozytywne działanie na nasz organizm.
Poza tym orzechy to również źródło białka, węglowodanów, błonnika, steroli, witaminy E, witamin z grupy B, wapnia, magnezu, potasu i polifenoli.

Witamina E jest silnym antyoksydantem, który działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo,
wymiatając wolne rodniki z organizmu.
Spożycie 43 g orzechów laskowych zaspokaja dziennie zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę.

Diarylheptanoidy obecne w liściach leszczyny również mają działanie antyoksydacyjne a jednocześnie hepatoprotekcyjne a więc chroniące wątrobę przed uszkodzeniami wywołanymi metalami ciężkimi oraz długotrwałym spożywaniem alkoholu.

Orzechy zmniejszają poziom stężenia „ złego cholesterolu” LDL oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca oraz miażdżycę.

„Orzechy leszczyny pospolitej (Corylus avellana) i jej inne organy jako bogate źródło związków o właściwościach prozdrowotnych”, A. Rolnik, B. Olas, Kosmos Problemy Nauk Biologicznych 2018, tom 67, nr 3, str. 643-646