Migdały to źródło:
- Białka – zawierają pełny zestaw aminokwasów egzogennych czyli takich, których organizm nie potrafi sam syntetyzować.
- Tłuszczów – ponad 50% masy migdałów stanowią kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone. Dzięki temu migdały obniżają poziom cholesterolu we krwi.
- Witamin B1, B6 oraz E (silny przeciwutleniacz zapobiegający chorobom serca i miażdżycy).
- Składników mineralnych – wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, cynk, miedź.
Migdały zaleca są osobom z depresją, zmęczeniem umysłowym/fizycznym. Regularne spożywanie migdałów wzmacnia układ nerwowy, wpływa na odpowiednie napięcie mięśniowe oraz pozwala na pokonywanie stresu, rozdrażnienia.
Migdały to także doskonały produkt dla osób cierpiących na osteoporozę i cukrzycę.
Uwaga: Wykazano, że spożywanie migdałów przyczynia się do zwiększenia laktacji u matek karmiących.
Mleko migdałowe obfituje w wiele składników odżywczych i jest zalecane podczas/dla:
- nietolerancji mleka krowiego,
- wysypek, atopii, biegunek, zaburzeń trawienia i wchłaniania (u dzieci),
- wysokiego poziomu cholesterolu we krwi,
- dzieci mających problem z nerwowością, koncentracją,
- osób starszych, które mają problemy z gryzieniem migdałów, orzechów
Uwaga: Migdały bez skórki są łatwiejsze do strawienia. Najlepiej namoczyć je we wrzątku – wówczas skórka łatwo odchodzi.
„Lecznicza żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Warszawa 2014