Niestety jakość handlowa wyrobów marcepanowych nie jest uregulowana przepisami prawnymi. W Polskiej Normie – wyroby marcepanowe i pokrewne są określone jako produkty o konsystencji miękkiej lub półmiękkiej z wyczuwalnymi kryształkami cukru, wyprodukowane z mieszaniny surowej masy marcepanowej lub z jąder innych nasion oleistych, cukru, syropu skrobiowego, gorzkich migdałów, aromatów, barwników…
MARCEPAN powinien być otrzymywany z cukru pudru (do 68% wyrobu) oraz miazgi obłuszczonych migdałów słodkich z ewentualnym dodatkiem gorzkich migdałów (do 10% ogólnej ilości migdałów).
Niestety często w sklepach możemy spotkać także podróbkę marcepanu czyli PERCEPAN. Jest on otrzymywany z cukru pudru oraz miazgi pozbawionych goryczy i obłuszczonych jąder pestek brzoskwini lub moreli z dodatkiem innych składników. W smaku może się zbytnio nie różnić jednak jest o wiele tańszy.
Kolejnymi substytutami są ARACHIPAN otrzymany z cukru pudru i miazgi obłuszczonych zaparzonych orzechów arachidowych z dodatkami oraz KESZUPAN wyprodukowany z cukru i orzechów nanerczowych (cashew).
Niestety Inspekcja JHARS w kontroli z 2016 r. wskazała, że często jesteśmy oszukiwani przez producentów. Ma to związek z wprowadzeniem w błąd konsumenta poprzez niewłaściwe oznakowanie produktu na etykiecie, przykładowo:
→ „Marcepan Oryginal” lub „Marchpan” poza masą marcepanową zawierały percepan i arachipan
→ „Marcepanowy baton…” zawierał nadzienie arachipanowe a z drugiej strony opakowania nazwa brzmiała inaczej „Baton z masy arachipanowo-marcepanowej”
→ „Czekolada z nadzieniem marcepanowym” zawierała jedynie 6% marcepana
Jeśli chcemy kupić prawdziwy marcepan musimy DOKŁADNIE czytać etykiety a w składzie mają znaleźć się przede wszystkim migdały!
„ Marcepan czy percepan – oto jest pytanie”, K. Kaszewska-Romańczuk, Wiedza i Jakość, 2017, nr 2(47), 10-11