Kalarepa to odmiana kapusty warzywnej. Do spożycia przeznaczona jest zgrubiała łodyga oraz młode listki. Nie jemy skórki!
Kalarepa to źródło antyoksydantów oraz witamin z grupy B, witaminy K oraz wapnia, magnezu, żelaza. Ma więc ma działanie antynowotworowe, neutralizujące wolne rodniki, usuwające toksyny.
- Jedna główka kalarepy jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
- Wchodząca w skład warzywa luteina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania oczu.
- Korzystnie wpływa również na układ pokarmowy dzięki zawartości błonnika.
- Reguluje ruchy robaczkowe jelit oraz leczy zaparcia.
- Kalarepa jest pomocna w obniżaniu cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego.
- Cholagoga w niej zwarta przyspiesza wydzielanie żółci a więc usprawnia trawienie.
Jest niskokaloryczna (25 kcal/100g) a co ważniejsze jest to warzywo nieuczulające.
Kto powinien jej unikać?
Osoby z kamicą nerkową (ze względu na obecność szczawianów) oraz osoby z zapaleniem żołądka i innych chorobach przewodu pokarmowego (ze względu na właściwości drażniące).