Inulina to jeden ze składników żywności, należący dofruktanów, który znajdziemy m.in. w cykorii, mniszku lekarskim i słoneczniku. Po odpowiedniej przeróbce inulina występuje w postaci proszku i charakteryzuje się niewielką słodkością i kalorycznością (1,5 kcal/g). W produktach spożywczych inulina często zastępuje tłuszcze i cukry – jest stosowana jako środek stabilizujący i zagęszczający.
W jelicie grubym zwiększa populację bifidobakterii, które regulują stężenie cholesterolu (obniżają stężenie cholesterolu LDL i triglicerydów zaś podnoszą stężenie cholesterolu) i wchłanianie składników mineralnych. Inulina ma również działanie hipoglikemiczne a więc obniżające stężenie cukru we krwi.
Przyjmowanie inuliny wpływa również na wydłużenie kosmków jelitowych i zwiększoną biodostępność składników diety takich jak wapń, magnez, żelazo i cynk. Polepszenie wchłaniania niektórych składników odgrywa istotną rolę w okresie dojrzewania czy też w wieku okołomenopauzalnym.
Inulina to składnik żywności, który bierze udział w zapobieganiu chorobom takim jak miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca oraz hipercholesterolemia. Jest pomocna również podczas leczenia tych schorzeń.
„Inulina- cenny składnik żywieniowy”, A. Nowak, A. Klimowicz, S. Bielecka-Grzela, M. Piechota, Roczniki Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie, 2012, 58, 1, 62-65