Granaty zawierają 15,6% węglowodanów, dla porównania banany to ok. 21%. Owoce są źródłem witaminy E, C, B6, B2, niacyny, miedzi, potasu i żelaza. Granaty zawierają również taniny (działające przeciwzapalnie na przewód pokarmowy), kwasy organiczne (odbudowujące florę bakteryjną), antocyjaniny (działające przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i moczopędnie), peletierynę (działająco przeciwrobaczo).
Ze względu na to bogactwo składników granaty polecane są podczas dolegliwości jelitowych (biegunki, wzdęcia, skurcze, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna), anemii (zawierają sporo miedzi, która poprawia wchłanianie żelaza), miażdżycy, nadciśnieniu i dny moczanowej.
Zapewne znacie grenadynę (syrop) używany do drinków. Jest to sok z granatów zagęszczony cukrem. Oczywiście grenadyna może być stosowana także do sałatek owocowych czy też warzywnych.
„Lecznicza żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Warszawa 2014