„E”

Nasi przodkowie konserwowali żywność przy pomocy promieni słonecznych, wiatru, wędzenia, soli, teraz robi to przemysł spożywczy stosując wiele składników, które nie zawsze znajdziemy na etykietach produktów.

Składników jest ok 2000! Nikt nie zapamięta całości łącznie z wywieranymi skutkami na organizm więc proponuję małą ściągę:

  • E100-E199 – barwniki,
  • E200-E299 – konserwanty,
  • E300-E399 – antyoksydanty,
  • E400-E499 – emulgatory, środki spulchniające, żelujące itd.,
  • E500-E599 – środki pomocnicze,
  • E600-E699 – wzmacniacze smaku,
  • E900-E999 – środki słodzące, nabłyszczacze i inne,
  • E1000-E1999 – stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne…

Wiemy już trochę więcej jednak wciąż za mało. Skupmy się na niektórych dodatkach, które wywierają negatywny wpływ na nasze zdrowie.

BARWNIKI (koloranty) poprawiają cechy organoleptyczne i wygląd. Zabronione są: E103, E105, E111, E121, E125, E126, E130, E133, E152, E160f. Rakotwórcze są E131, E142 nadają one kolor zielony. Do niebezpiecznych należą również E102, E110, E123, E124, E127, które występują m.in. w napojach w proszku, sztucznym miodzie, musztardzie, marmoladach, żelach, gumach do żucia, wędzonych rybach, cukierkach pudrowych, budyniach, owocach kandyzowanych. Te „E” mogą powodować wysypki, kłopoty z oddychaniem, bóle głowy, nerwowość.

KONSERWANTY zabronione to E234 (dodawana do serów), E239, E210-E219 (benzoesany), E220-E227 (siarczyny), E230-E232, E249-E252 (azotyny). Dodawane są one do: majonezów, napojów gazowanych, marynat, konserw, dżemów, soków, suszonych owoców, piwa, miodów, win, wędzonek, serów, salami. Zakłócają one czynność jelit, skóry oraz działają nowotoworowo i negatywnie przy nadciśnieniu.

ANTYOKSYDANTY niebezpieczne to E310-E312, E320, E321, E338-E341 występujące w puree ziemniaczanym, gumach do żucia, tłuszczach, biszkoptach, łuskanych orzechach, kostkach rosołowych, coca coli, proszkach do pieczenia, serkach topionych, zabielaczach, pomidorach konserwowych, przetworach owocowych, powodując wysypki, zaburzenia pracy wątroby, zwiększając poziom cholesterolu. Są również rakotwórcze.

EMULGATORY niebezpieczne to E407, E461-E466 występujące w deserach, serach topionych, galaretkach, napojach mlecznych, zupach w puszkach, lodach, gumach, paluszkach rybnych, deserach mlecznych. Zakłócają one trawienie.

WZMACNIACZE SMAKU I SUBSTANCJE SŁODZĄCE, których należy unikać to E620-E621 (związki kwasu glutaminowego), E951 (aspartam), E954 (sacharyna). Spotkać je możemy w przyprawach, koncentratach, słodzikach. Powodują zawroty głowy, kołatania serca, uczucia niepokoju, nudności, napady padaczkowe, bezsenność, utrata pamięci, ból stawów, trudności w oddychaniu, tycie, skurcze mięśni, nowotwory.

Wydrukujmy więc ten artykuł i miejmy go przy sobie idąc na zakupy! Szybko sprawdzimy czy w jakimś produkcie jest substancja, która może zrujnować nasze zdrowie!