Podejrzewam, że każdy z nas miał niewątpliwą nieprzyjemność z różnymi dolegliwościami żołądkowymi. Jednak większość z nas po wizycie u lekarza dostawała recepty na leki oraz ewentualnie zalecenie stosowania probiotyków a także diety lekkostrawnej.
Najczęstsze problemy żołądkowe objawiają się: zgagą, zapaleniem przełyku, bólem brzucha lub wrzodami żołądka.
W ziołach jest całe bogactwo substancji, które mogą zmniejszyć objawy (lub wyeliminować) a zalicza się do nich m.in. olejki eteryczne. W olejkach występuje wiele związków biologicznie czynnych, które:
→ powodują obumieranie komórek bakterii,
→ hamują namnażanie wirusów,
→ hamują wzrost grzybów.
Mięta pieprzowa (połączenie mięty zielonej oraz nadwodnej) – przyniesie ulgę podczas bólu żołądka oraz problemów z trawieniem. Jej olejek eteryczny zawiera mentol oraz menton, które działają znieczulająco oraz łagodząco na przewód pokarmowy. Ponadto mięta zawiera garbniki, które działają przeciwbakteryjnie.
Krwawnik pospolity – napar z krwawnika stosowany jest jako środek przeciwzapalny oraz rozkurczowy. Pomocny jest także w chorobie wrzodowej żołądka. Związki biologicznie czynne znajdujące się w roślinie działają również ściągająco, przeciwbólowo a dodatkowo zmniejszają krwawienia.
Pięciornik pospolity – roślina o działaniu przeciwzapalnym, ściągającym, rozkurczowym, zapobiegającym drobnym krwawieniom. Ponadto hamuje namnażanie się Helicobacter Pylori, bakterii przyczyniającej się do powstawania choroby wrzodowej.
Prawoślaz lekarski – zawiera dużą ilość śluzu, w którym występują m.in. pektyna, skrobia, kwercetyna, asparagina, kwas p-kumarowy. Śluz działa jako substancja żelująca a w dodatku, przeciwbakteryjna (Helicobacter Pylori), uszczelniająca naczynia krwionośne, przeciwzapalna, grzybo- i bakteriostatyczna.
Babka lancetowata – wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, rozkurczowe, przeciwzapalne. Zawarte w niej składniki bioaktywne wpływają również na zwiększenie syntezy interferonu, białka wydzielanego w sytuacjach gdy organizm zaatakowany jest przez patogeny oraz onkowirusy.
Wiecie co jest ważne w tych roślinach oprócz tych wszystkich składników?
Otóż to, że można je znaleźć wszędzie – na łące, w ogródku, na bezdrożach oraz wszędzie tam, gdzie nie dotarł człowiek mogący je zniszczyć.
„Fitofarmakologia w leczeniu chorób żołądka”, I. Wojciechowska, A. Wojciechowska, K. Wieszczycka, Kosmos – Problemy Nauk Biologicznych 2016, tom 65, Nr 3, str. 383-387