Chemioterapia czy chemioprewencja?

Zacznijmy stosować chemioprewencję aby nie dopuścić do chemioterapii.

Chemioprewencja to nic innego jak stosowanie występujących w produktach żywnościowych (głównie roślinnych) substancji naturalnych lub syntetycznych analogów do zmniejszania ryzyka zachorowania na nowotwory. Substancje te mogą powstrzymać wystąpienie lub cofnąć wczesne zmiany nowotworowe.

Chemioprewencja skupia się na wzbogaceniu diety w istotne składniki tzw. nutraceutyki typu flawonoidy, alkaloidy, polifenole, karotenoidy, które wykazują korzyści zdrowotne/medyczne ponad podstawowe funkcje odżywcze, łącznie z przeciwdziałaniem a nawet leczeniem niektórych schorzeń.

Przykładowe nutraceutyki:

  • RESWERATROL: Znajdziemy go w winogronach, jabłkach, owocach jagodowych.
    Wpływa na hamowanie wzrostu nowotworów na etapie mutacji komórek, rozrostu guza oraz zezłośliwienia guza zaś syntetyczny analog resweratrolu TIMBD został opisany jako czynnik chemioprewencyjny, który przewyższa właściwości oryginalnego fitozwiązku. Przeprowadzono wiele badań, które potwierdziły jego chemioprewencyjne działanie w przypadku raka jelita grubego, raka żołądka, chłoniaków oraz zespołu policystycznych jajników.
  • TRISIARCZAN DIALLILU DATS: Roślinne związki pochodzące z cebuli i czosnku obniżają ryzyko zachorowania na raka żołądka, jelita grubego a nawet piersi.
  • KWERCETYNA: Obecna m.in. w owocach jagodowych, winogronach, cebuli, cytrusach, jabłkach, zielonych warzywach liściastych zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory piersi, trzustki, prostaty, szyjki macicy.
  • KURKUMINA: Składnik kurkumy czy też curry o działaniu przeciwnowotworowym. Jedynym problemem jest niska biodostępność kurkuminy w stosowaniu klinicznym. Jednorazowa dawka doustna w ilości 8g skutkuje niestety zerową obecnością tego związku we krwi.
  • WITAMINA B3: Obecna w chudym mięsie, rybach, jajkach, twarogu, kaszach. W badaniach dowiedziono, że zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory skóry oraz obniża występowanie skórnych przebarwień wywołanych poparzeniami słonecznymi.

Udokumentowano ponad 100 substancji chemicznych pochodzenia roślinnego lub ich syntetycznych odpowiedników. Uzyskano wiele przykładów na korzystne działanie szeregu tych związków o działaniu profilaktycznym.

„Chemioprewencja w profilaktyce chorób nowotworowych”, prof. dr hab. K.L.Krystyniak, prof. dr hab. M. Obiedziński, Nowe Trendy w Dietetyce, Warszawa 2019, str. 5-16