Alergeny pokarmowe często dają reakcje krzyżowe z alergenami wziewnymi i odwrotnie.
Przykłady:
- Uczulenie na pyłki brzozy może sprzyjać ujawnieniu się alergii na: jabłka, czereśnie, morele, wiśnie, marchew, seler, orzechy włoskie.
- Pyłki traw mogą wywołać odpowiedź krzyżową na: pomidory, soję, orzeszki ziemne, arbuza, rośliny strączkowe, melona.
- Pyłki bylicy mogą wywołać alergie na: curry, cynamon, pieprz, rumianek, czosnek, anyż, koper włoski, paprykę, nasiona słonecznika.
- Jeśli ktoś uczulony jest na lateks, reakcja krzyżowa może obejmować: banany, awokado, kiwi, orzechy laskowe, ananasa, figi, szpinak.
- Jeśli jesteśmy uczuleni na jad pszczeli, spodziewajmy się również alergii na miód.
- Gdy w testach alergicznych wyszło uczulenie na roztocza, może pojawić się reakcja na: skorupiaki i ślimaki.
„Dietoterapia”, D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, PZWL, Warszawa 2014.