Witamina B12

Witamina B12 znana pod nazwą kobalamina. Jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek. Jest odpowiedzialna za przemiany białek, tłuszczów, węglowodanów. Witamina B12 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz układu pokarmowego.  Stosowana w leczeniu chorób nerwowych oraz degeneracyjnych jak AIDS czy stwardnienie rozsiane.

Niedobór tej witaminy prowadzi do niedokrwistości złośliwej (megaloblastycznej), zmian zwyrodnieniowych nerwów obwodowych a także do zaniku błony przewodu pokarmowego. Objawami tej niedokrwistości mogą być: zmęczenie, depresja, biegunka, bezpłodność, zanik czucia w palcach, bladość skóry, arytmie, zaburzenia umysłowe.  W zaawansowanej niedokrwistości zniszczeniu ulegają osłonki mielinowe nerwów i dochodzi do zaniku czucia w kończynach, mrowienia skóry, utraty pamięci, pogorszenia wzroku itd.

Niedobór może wystąpić w skutek nieprawidłowego wchłaniania w jelicie. Zapasy witaminy są przechowywane w wątrobie i wyczerpują się po ok. 3-6 lat, tak więc niedobór może istnieć o wiele wcześniej zanim wystąpią jakiekolwiek objawy.

Aby witamina B12 została odpowiednio wchłonięta, potrzebny jest tzw. Czynnik Castle’a wydzielany przez błonę śluzową żołądka, który wiążąc się z witaminą tworzy kompleks, umożliwiający prawidłowe wchłanianie w jelicie cienkim.

Niedobory stwierdza się często u osób na diecie wegańskiej

Głównymi źródłami są: wątroba, nerki, mięso, mleko, jaja, ryby. W niewielkich ilościach witamina jest wytwarzana przez naszą mikrobiotę natomiast ta ilość nie wystarcza do zaspokojenia zapotrzebowania.  Witamina ta nie występuje w warzywach, owocach i produktach zbożowych.