Jagody Goji to owoce kolcowoju pospolitego. Pochodzi z obszarów Azji ale może być również uprawiany w naszej strefie klimatycznej. W medycynie Chińskiej owoce były stosowane jako środek leczniczy.
Jagody mają działanie hipoglikemizujące (obniżające stężenie cukru we krwi), hipolipemiczne (obniżające stężenie tłuszczu we krwi), działanie antynowotworowe.
Wszystko to dzięki związkom takim jak:
- nienasycone kwasy tłuszczowe – zapewniają właściwą pracę układu nerwowego,
- witamina C i E – antyoksydanty,
- karotenoidy (zeaksantyna) – poprawia wzrok, stosowana w zaćmie, odtruwa wątrobę,
- betaina – łagodzi nerwicę, chroni od otłuszczenia wątroby, poprawia pamięć,
- fizalina – stosowana w leczeniu chorób nowotworowych,
- fitosterole – czynnik przeciwzapalny i obniżający poziom cholesterolu. Reguluje pracę serca i ciśnienie kwi,
- kompleks polisacharydowo-białkowy – zwiększa odporność organizmu, przeciwdziała procesom starzenia, obniża poziom cukru we krwi.
Obecnie poleca się tę roślinę do walki w schorzeniach wątroby, poprawy ostrości widzenia, wspomagania układu odpornościowego, opóźnianie procesów starzenia.
Jagody Goji można dodawać do ryżu, zup, potraw mięsnych, musli, ciast, deserów.