Zbadano, że kobiety otyłe w dniach wolnych od pracy przybierają nawet 5-krotnie więcej na wadze niż w tygodniach nieświątecznych – dla przykładu weźmy Święta Bożego Narodzenia.
BOŻE NARODZENIE – 24-26 grudnia to dni biesiadowania przy zastawionych stołach.
W samą Wigilię najczęściej jest do 12 potraw, które nieco się różnią w różnych stronach kraju.
Jednak przeważnie są to: dania z karpia, barszcz z uszkami, zupa rybna, śledzie w śmietanie, kutia, placki z makiem, pierogi.
Kolejne dni to spożywanie wysokokalorycznych potraw od rana do wieczora z minimalnym wysiłkiem fizycznym. W jednym badaniu stwierdzono, że średnie spożycie kalorii w tym okresie wynosi ok 2400 kcal/dobę oraz 420 g dodatkowej masy ciała.
W Wielkiej Brytanii porównano osoby zdrowe z osobami chorymi na cukrzycę podczas Świąt – przyrost masy ciała różnił się o 200 g (mniejszy był u osób z cukrzycą).
Jednocześnie stwierdzono wzrost stężenia insuliny, cholesterolu LDL i triglicerydów. U diabetyków nawyki żywieniowe podczas Świąt mogą powodować wzrost hemoglobiny glikowanej.
W populacji amerykańskiej podczas Świąt Bożego Narodzenia zaobserwowano wzrost śmiertelności z powodów kardiologicznych.
„Święta, posty, wakacje i weekendy – ich wpływ na sposób odżywiania i zmianę masy ciała”, M. Napierała, L. Majkowska, Klinika Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecienie, Diabetologia Praktyczna 2011, tom 12, 5:170-174