Potrzebujemy: Kalafior, ziemniaki, świeża bazylia, oliwa z oliwek, tahini, olej lniany, czosnek, sok z cytryny, pieprz, sól, oregano, słodka papryka, musztarda ostra
Przygotowanie: Kalafior pokroić na 2-3 cm plastry – najlepiej ze środka ponieważ kawałki na brzegach łatwo się rozpadną. Pozostałości można wykorzystać do ugotowania zupy lub innych potraw. Plastry oprószyć solą i posmarować oliwą. Smażyć na patelnie grillowej to zrumienienia. Następnie ułożyć na pergaminie.
Ziemniaki dokładnie wyszorować, przekroić na pół, poukładać obok kalafiora. Oprószyć solą, słodką papryką, oregano.
Całość piec w 180 stopniach (z termoobiegiem) przez około 20 minut.
Przez ten czas przygotować w słoiczku sos z tahini, musztardy, soku z cytryny, oleju lnianego, przeciśniętego czosnku oraz odrobiny soli i pieprzu. Słoiczek zamknąć i mocno wstrząsać do połączenia się składników.