Lasagne

Potrzebujemy: makaron (płaty do lasagne), mięso mielone wołowe 250g, mięso mielone z indyka 250g, pasatta pomidorowa 400g, cebula, koncentrat pomidorowy, czosnek, seler naciowy, marchewka, olej rzepakowy. Beszamel: masło, mąka, mleko, tarty żółty ser, żółtko, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Przygotowanie: Cebulę i czosnek podsmażyć w garnku na oleju. Dodać mięso, pokrojony seler naciowy i tartą na grubych oczkach marchewkę. Po podsmażeniu, wlać pasattę, koncentrat, doprawić solą, pieprzem, oregano i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem -> minimum 2 godziny.
Gdy sos będzie gotowy zaczynamy robić beszamel. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę. Następnie wlewamy mleko, wbijamy żółtko i energicznie mieszamy. Na końcu dodać tarty ser i przyprawy. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż całość zgęstnieje.
W naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy odrobinę beszamelu, układamy warstwy makaronu i sosu. Na samym końcu polewamy beszamelem.
Pieczemy ok 35 min. w temp. 180 stopni z termoobiegiem.