Potrzebujemy: Cebula, koperek, marchew, seler, pietruszka, por, lubczyk, filet z kurczaka, sok z cytryny, buraki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, majeranek, śmietanka 30%, szczypiorek.
Przygotowanie: Cebulę w całości wraz z ząbkami czosnku podpiekamy w piekarniku. Wrzucamy do garnka z wodą razem z obranymi warzywami: marchew, pietruszka, seler. Dodajemy mięso oraz cały pęczek koperku. Gotujemy z liściem laurowym, lubczykiem i zielem angielskim tak długo aby powstał wywar. Następnie wszystko należy wyłowić a wywar przelać przez sito. Do oczyszczonego już bulionu wrzucamy tarte na grubych oczkach buraki, majeranek, dużo soku z cytryny oraz jeśli ktoś lubi intensywny smak czosnku, dodatkowo dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą, zabielamy śmietanką i posypujemy szczypiorkiem. Gdy nadmiar wody odparuje można również dorzucić wcześniej wyłowione warzywa i całość zblendować na krem.