Insulina to hormon produkowany przez trzustkę a dokładniej β wyspy Langerhansa. Jest produkowana w odpowiedzi na hiperglikemię a więc zwiększone stężenie glukozy we krwi.
Insulina umożliwia wejście glukozy do komórek, w których może być ona wykorzystana jako źródło energii. U zdrowego człowieka niewielkie ilości insuliny są produkowane cały czas, ponieważ jest ona potrzebna do metabolizmu węglowodanów i utrzymania produkcji energii. W cukrzycy typ 1 taki poziom insuliny uzyskuje się poprzez podawanie insuliny bazowej lub insuliny o długim czasie działania.
W odpowiedzi na spożycie posiłku i wzrost stężenia glukozy we krwi, produkcja insuliny wzrasta. Gdy następnie stężenie glukozy obniża się, produkcja insuliny prawie ustaje. Żeby naśladować ten proces, osoba z cukrzycą musi podawać sobie insulinę szybkodziałającą w postaci bolusu posiłkowego.
Dlaczego nie ma insuliny dostępnej w tabletkach?
Ponieważ jest zbudowana z białek. Białka natomiast trawione są w żołądku a więc zanim zostanie wykorzystana ulegnie strawieniu.
„Podstawy żywienia i dietoterapia”, Nancy J. Peckenpaugh, wyd. edra URBAN&PARTNER, Wrocław 2015.