Fermentowane napoje mleczne

  1. Zsiadłe mleko – produkowane z mleka pełnego lub odtłuszczonego.
  2. Maślanka – czyli produkt uboczny podczas produkcji masła, powstaje ze śmietany ukwaszonej czystymi kulturami maślarskimi.
  3. Yakult – mleko przed fermentacją jest rozcieńczane wodą, dodawana jest glukoza oraz białka roślinne. Niska zawartość laktozy pozwala na spożywanie tego napoju osobom z nietolerancją laktozy.
  4. Jogurt – największa liczba odmian, smaków, konsystencji, przeznaczeń.
  5. Kefir – z pełnego lub odtłuszczonego mleka poddanego fermentacji mlekowo-alkoholowej, która zachodzi dzięki „grzybkom” kefirowym.
  6. Kumys – napój produkowany z mleka klaczy.
  7. Żentyca – z mleka owczego a właściwie z serwatki powstałej po produkcji bundzu owczego.

Jakie są wartość odżywcze takich napojów?

W wyniku działań mikroflory kwaszącej, zawarta w mleku laktoza jest w części rozkładana tak więc osoby z nietolerancją laktozy mogę niektóre z tych napojów spożywać.  Aktywność drobnoustrojów podczas fermentacji przyczynia się m.in. do:

  • Lepszej przyswajalności wapnia,
  • Wzrostu zawartości witamin zwłaszcza z gr. B,
  • Wytworzenia substancji przeciwbakteryjnych,
  • Wytworzenia enzymów, wspomagających trawienie laktozy,
  • Stymulowania odporności organizmu,
  • Redukowania zaparć i wzdęć oraz biegunek.