- Zsiadłe mleko – produkowane z mleka pełnego lub odtłuszczonego.
- Maślanka – czyli produkt uboczny podczas produkcji masła, powstaje ze śmietany ukwaszonej czystymi kulturami maślarskimi.
- Yakult – mleko przed fermentacją jest rozcieńczane wodą, dodawana jest glukoza oraz białka roślinne. Niska zawartość laktozy pozwala na spożywanie tego napoju osobom z nietolerancją laktozy.
- Jogurt – największa liczba odmian, smaków, konsystencji, przeznaczeń.
- Kefir – z pełnego lub odtłuszczonego mleka poddanego fermentacji mlekowo-alkoholowej, która zachodzi dzięki „grzybkom” kefirowym.
- Kumys – napój produkowany z mleka klaczy.
- Żentyca – z mleka owczego a właściwie z serwatki powstałej po produkcji bundzu owczego.
Jakie są wartość odżywcze takich napojów?
W wyniku działań mikroflory kwaszącej, zawarta w mleku laktoza jest w części rozkładana tak więc osoby z nietolerancją laktozy mogę niektóre z tych napojów spożywać. Aktywność drobnoustrojów podczas fermentacji przyczynia się m.in. do:
- Lepszej przyswajalności wapnia,
- Wzrostu zawartości witamin zwłaszcza z gr. B,
- Wytworzenia substancji przeciwbakteryjnych,
- Wytworzenia enzymów, wspomagających trawienie laktozy,
- Stymulowania odporności organizmu,
- Redukowania zaparć i wzdęć oraz biegunek.