Potrzebujemy: polędwica z dorsza, olej rzepakowy, czosnek, bulion, śmietanka 30%, cukinia, suszone pomidory, szczypiorek, sól, pieprz, kurkuma, słodka i ostra papryka, mąka ziemniaczana, mąka pszenna pełnoziarnista.
Przygotowanie: Dorsza kroimy w większe kawałki, doprawiamy i obtaczamy w mące pszennej. Smażymy na oleju z obu stron aby ryba była złocista. W osobnym garnuszku gotujemy bulion z odrobiną śmietanki. Wkładamy wcześniej usmażoną rybę i dusimy. Wsypujemy dodatkowo posiekany szczypiorek. Sos zgęstnieje a ryba będzie bardzo delikatna.
Z cukinii robimy makaron za pomocą skrobaczki do warzyw lub spirali. Podsmażamy na odrobinie oleju razem z przeciśniętym czosnkiem, kawałkami suszonych pomidorów, solą i pieprzem. Dodatkowo posypujemy całość odrobiną mąki ziemniaczanej żeby cukinia nie puściła soków – wtedy zamiast makaronu wyszłaby pulpa.
Na talerz przekładamy makaron z cukinii, nakładamy kawałki ryby i polewamy sosem.