Dieta ubogobłonnikowa – dla kogo?

Powyższa dieta jak sama nazwa wskazuje dostarcza bardzo ograniczonych ilości błonnika i powinna być stosowana jedynie przejściowo w niektórych stanach chorobowych oraz okołooperacyjnych. Do sytuacji, w których należy zastosować dietę z ograniczeniem błonnika zalicza się m.in.: resekcję jelita cienkiego, ostrą biegunkę, stany zapalne przewodu pokarmowego, popromienne zapalenie jelita, przygotowanie do kolonoskopii.

Dietę ubogoresztkową/ubogobłonnikową najlepiej stosować również  z pokarmami nie zawierającymi laktozy oraz zawierającymi niewielkie ilości glutenu.

Celem diety zawierającej bardzo mało błonnika jest ograniczenie oddawania stolców oraz gazów a jednocześnie zmniejszenie wrażliwości jelita. Uważa się, że pożywienie w diecie ubogoresztkowej powinno dostarczać 5-10 g błonnika na dobę (wg „51 zaleceń dietetycznych w wybranych jednostkach chorobowych” Laurent Chevallier).

Wykluczone są:

  • Świeże warzywa i owoce, ze skórkami, z drobnymi pestkami, włóknami
  • Warzywa kapustne, strączkowe, cebula, czosnek (produkty wzdymające)
  • Pieczywo i produkty pełnoziarniste
  • Dania gotowe, konserwy, mrożonki, napoje owocowe
  • Płatki śniadaniowe, muesli
  • Orzechy, migdały, desery z czekoladą

Dopuszczalne produkty np.:

  • Lekki rosół
  • Niewielka ilość sucharków najlepiej moczonych w wodzie
  • Ryż biały, drobna kasza, białe i drobne makarony
  • Chude mięso, ryby, jajka
  • Sery, jogurty najlepiej bezlaktozowe
  • Miód, dżem (bez cząstek owoców)
  • Masło, oleje roślinne (w niewielkich ilościach)

Dietę należy stopniowo rozszerzać  aby powrócić do prawidłowego żywienia. Należy zaczynać od gotowanych warzyw (burak, marchew, ziemniak) następnie do diety wprowadza się biały chleb, inne gotowane warzywa (oprócz wzdymających), owoce, warzywa surowe i na końcu mleko oraz warzywa takie jak czosnek, cebula, kapusta.

Długość stosowania takiej diety zależy od trwania okresu okołooperacyjnego
oraz od tolerancji pacjenta.