Cebula zawiera węglowodany, białka i nieznaczny procent tłuszczów. Również w jej skład wchodzą witaminy i składniki mineralne – jednak ich ilość nie jest powalająca.
W takim razie co takiego leczniczego jest w cebuli?
- Olejek eteryczny – nadający charakterystyczny zapach.
- Flawonoidy (wchodzące w skład olejku eterycznego) – poprawiają krążenie, zmniejszają ryzyko powstawania skrzepów, zapobiegają miażdżycy. Jednym z najaktywniejszych flawonoidów jest kwercetyna. Ponadto mają działanie antybiotyczne, antyastmatyczne, moczopędne, przeciwobrzękowe i przeciwnowotworowe.
- Enzymy (diastaza, oksydaza) – usprawniają proces trawienia.
- Glukokinina „hormon roślinny” – redukuje poziom glukozy we krwi.
Związki siarki obecne w olejku eterycznym szybko przenikają do krwioobiegu już w żołądku i w pierwszej kolejności uwalniane są w płucach co tłumaczy specyficzny „zapach” z ust. Cebula pomaga rozbijać gęsty zalegający śluz w drogach oddechowych, ułatwia w wykrztuszaniu wydzieliny i stanowi naturalny antybiotyk działający na niektóre bakterie.
Dowiedziono również, że związki siarki mogą zahamować reakcje alergiczne w przypadku astmy oskrzelowej.
Cebula przyczynia się do zwiększania objętości moczu – ułatwia usuwanie toksyn dlatego też jest zalecana podczas zapaleń dróg moczowych oraz w niewydolności nerek.
Badania naukowe potwierdziły, że osoby spożywające więcej cebuli i czosnku mają mniejsze ryzyko wystąpienia raka żołądka, piersi oraz płuc.
„Lecznicza Żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Wyd. Nowe Spojrzenia, Warszawa 2014