Otręby zawierają spore ilości węglowodanów, tłuszczów, białek, witamin i składników mineralnych – są one jednak słabo przyswajalne. Otręby zwróciły na siebie uwagę bogactwem błonnika (ok. 43%).
Otręby wchłaniają wodę przez co zwiększają objętość i masę stolca, przyspieszają perystaltykę jelit i usuwają substancje toksyczne, cholesterol i inne substancje rakotwórcze.
Otręby przede wszystkim uzupełniają ilość błonnika w diecie przez co zapobiegają zaparciom a tym samym zmniejszają ryzyko powstania uchyłków jelita oraz nowotworów jelita grubego.
Spożywanie otrębów ma jednak pewne wady:
- drażnią przewód pokarmowy – nie są wskazane podczas zapalenia jelit czy też drażliwego jelita,
- utrudniają wchłanianie żelaza, cynku i wapnia,
- mogą być skażone pestycydami i metalami ciężkimi.
Otręby mogą być spożywane jako dodatek do musli, płatków, jogurtów, kefirów, deserów, sałatek a nawet zup i dań obiadowych.
„Lecznicza żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Wydawnictwo „Nowe Spojrzenia”, Warszawa 2014