Natasza Siemienas
Dietetyk Kliniczny
Jestem magistrem Dietetyki, kierunku ukończonego na Wydziale Lekarskim II, Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
Praca licencjacka: „Leczenie żywieniowe w chorobach trzustki.”
Praca magisterska: „Spożycie żelaza wśród studentów a zapotrzebowanie na ten składnik mineralny.”
Obie prace zostały napisane w Katedrze Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki w Szpitalu im. Heliodora Święcickiego w Poznaniu.
W jakich jednostkach chorobowych pomagam:
Ciąża i zaburzenia płodności
Nadwaga/otyłość
Nowotwory
Miażdżyca
Nadciśnienie
Cukrzyca
Insulinooporność
Hashimoto
Alergie oraz nietolerancje pokarmowe
Schorzenia nerek
Zespół policystycznych jajników
Dna moczanowa
Choroby przewodu pokarmowego
Refluks
Nieswoiste choroby zapalne jelit
Schorzenia trzustki i wątroby
Niedokrwistość
Osteoporozie
Odbyte praktyki:
- Oddział Kardiologiczno-Neurologiczny w Szpitalu Klinicznym im. Karola Jonschera, ul. Szpitalna 27/33 w Poznaniu,
- Sekcja Żywienia w Szpitalu Klinicznym Przemienienia Pańskiego, ul. Długa 1/2 w Poznaniu,
- Dom Pomocy Społecznej ul. Ugory 18/20 w Poznaniu,
- Poradnia Nadciśnienia Tętniczego i Zaburzeń Metabolicznych w Szpitalu Klinicznym Przemienienia Pańskiego, ul. Szamarzewskiego 84 w Poznaniu,
- Poradnia Diabetologiczna „Diabmed”, ul. Słowackiego 8 w Poznaniu,
- Klinika Neurochirurgii i OIOM w Szpitalu im. Heliodora Święcickiego, ul. Przybyszewskiego 49 w Poznaniu.
Publikacje:
- „Leczenie żywieniowe w chorobach trzustki”, Food Forum – Czasopismo specjalistyczne o żywności i żywieniu, Nr 1 (4) 2014, str. 74-79
- „Assessment of iron intake and the state of knowledge about its disturbances and food sources among students of Poznan universities” Siemienas N., Kanikowska A., Kucharski A., Grzymisławski M., Journal of Medical Science 2014;3(83):209-218
- „Leczenie żywieniowe przy niedoborze żelaza”, Food Forum – Czasopismo specjalistyczne o żywności i żywieniu, Nr 1 (7) 2015, str 29-34.
- „Postępowanie dietetyczne przy leczeniu łuszczycy”, Food Forum – Czasopismo specjalistyczne o żywności i żywieniu, Nr 2 (8) 2015, str. 22-25.