Zakrzepica to poważny problem, charakteryzujący się znaczną zachorowalnością a także śmiertelnością. W skrócie jest to stan chorobowy, w którym powstają skrzepy w naczyniach krwionośnych. Mogą one doprowadzić do zamknięcia naczynia a tym samym odcięcia dopływu krwi do ważnych narządów.
Wyróżnia się zakrzepicę tętniczą (związaną z udarem mózgu i zawałem serca) lub zakrzepicę zakrzepowo-zatorową.
Czynniki zwiększające ryzyko zachorowania na zakrzepicę:
- Zakrzepica tętnicza: nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, hiperlipidemie.
- Zakrzepica żylno-zatorowa: nowotwory, ciąża, złamania kości, doustne środki antykoncepcyjne.
Przegląd przeciwzakrzepowego działania
wybranych składników odżywczych
- BIAŁKA I AMINOKWASY – Spożywanie białka sojowego ma efekt p/zakrzepowy w porównaniu do białek wieprzowiny, które działa prozakrzepowo już po 8 tygodniach spożywania. Przyjmowanie pokarmów bogatych w metioninę (np. produkty zwierzęce), mogących wywołać hiperhomocysteinemię może przyczynić się do zwiększonego ryzyka choroby zakrzepowej. Z kolei arginina (np. orzechy, kasza, migdały, soja, indyk) mają efekt odwrotny.
- WĘGLOWODANY – Produkty z wysokim indeksem glikemicznym zwiększają ryzyko zakrzepicy.
- WITAMINY – Zwiększona podaż witaminy E oraz D obniża ryzyko zakrzepicy.
- CZOSNEK I CEBULA – Surowe warzywa działają przeciwzakrzepowo, jednak nie udowodniono tego działania w odniesieniu do warzyw gotowanych.
- IMBIR – Moduluje ciśnienie tętnicze, poziom cholesterolu a dodatkowo ma działanie przeciwutleniające i hamujące zlepianie się płytek krwi – działa więc przeciwzakrzepowo.
- POMIDORY – Obniżają stężenie cholesterolu i działają przeciwzakrzepowo ( w zależności od odmiany i podaży).
- RESWERATROL – obecny w ciemnych winogronach, soku z ciemnych winogron, winie. Związek ten działa przeciwzakrzepowo.
„Dieta a ryzyko zakrzepicy. Składniki odżywcze w zapobieganiu choroby” Melinda Phang, Ph.D, Sheryl Lazarus, Ph.D., Lisa G. Wood., Manohar Garg, Ph.D.)