Znajdź nas na Facebook
Facebook
Jesteśmy na Google+
Google+
WW i WBT?

WW i WBT?

Wymiennik węglowodanowy (WW) i białkowo-tłuszczowy– Jak obliczać?
 
Jest to informacja szczególnie ważna dla osób chorujących na cukrzycę. Określa on ilość przyswajalnych węglowodanów zawartych w produkcie.
 
1 WW = 10 g węglowodanów przyswajalnych w danym produkcie (czyli węglowodanów po odjęciu błonnika, który nie ulega trawieniu i wchłanianiu).
 
1 WBT = 100 kcal tłuszczu lub tłuszczu i białka
 
Tabele wymienników można znaleźć w Internecie ale jeśli będzie potrzeba – oto jak obliczać!
 
Tak więc chcąc obliczyć zawartość WW i WBT musimy znaleźć na etykiecie produktu zawartość cukrów, tłuszczy i białek oraz kalorii.
 
JEŚLI KORZYSTAMY Z ETYKIETY:
1) Czekolada mleczna zawiera w 100 g:
– 549 kcal
– 9,80 g białka
– 32,80 g tłuszczu
– 54 g cukru (bez błonnika)
 
2) Jak obliczyć WW?
Zgodnie z definicją: Jeśli 10 g cukrów prostych to jest 1 WW to:
54 g / 10 g = 5.4 WW
 
3) Jak obliczyć WBT?
a) Przeliczamy zwartość białek na kalorie a więc mnożymy ilość białka 9,80 g razy 4 kcal (wartość stała dla białka) = 39,2 kcal
b) Przeliczamy zawartość tłuszczu na kalorie a więc mnożymy ilość tłuszczu 32,80 razy 9 kcal (wartość stała dla tłuszczu) = 295,2 kcal
c) Sumujemy ilość kalorii = 39,2 + 295,2 = 334,4 kcal
d) Dzielimy sumę przez 100 kcal zgodnie z definicją 334,4 przez 100 = 3,3 WBT
 
4) 100 g czekolady mlecznej zawiera 5,4 WW oraz 3,3 WBT
 
JEŚLI KORZYSTAMY Z TABELI:
1) Na tabeli widnieje informacja, że np. 125 g dorsza świeżego to 1 WBT. Ale co zrobić jeśli chcemy zjeść 250 g dorsza? Wystarczy pomnożyć razy dwa a więc 250 g dorsza to 2 WBT. Jeśli chcemy zjeść mniej, wystarczy podzielić.
 
Ciężko wytłumaczyć takie obliczenia pisząc bez omawiania ale mam nadzieję, że chociaż troszkę coś wyjaśniłam. Jeśli macie wątpliwości, nie potraficie sobie poradzić z obliczeniami – piszcie do mnie wiadomości, chętnie pomogę 🙂
Podziel się: